Wat is DA ( Domain Authority ) ?

DA is een meeteenheid welke uitdrukt hoe goed jouw volledige website presteert in Google. Deze wordt uitgedrukt van 0 tot 100. In theorie zou dit willen zeggen dat hoe hoger dit getal is hoe beter je scoort in Google.

Wat is PA ( Page Authority ) ?

PA is net zoals DA maar dan gericht per pagina. Elke pagina op jouw website heeft aparte waarde voor Google. Wil je de PA van elke pagina weten, dan moet je elke URL van elke pagina ingeven om te achterhalen wat de PA is.

Hoe werkt DA en PA nu ?

Moz is een zeer groot SEO bedrijf die een tool hebben ontworpen waarmee je de DA en PA kan meten van websites. Google geeft uiteraard niet prijs hoe hun algoritme net werkt en daarom heeft Moz de DA en PA tot leven geroepen. Aan de hand van deze cijfers kan je een beetje achterhalen of een website goed scoort in Google al dan niet. Echter mag je jou niet blind staren op deze cijfers! Wij vinden namelijk dat deze tool al lang achterhaald is.

Staar je niet blind op de DA en PA.

Heel wat webmasters willen een hoge DA en PA bereiken want in theorie hoe hoger je DA en PA is, hoe hoger je scoort in Google. Evenals hoe hoger jouw DA en PA zijn hoe meer autoriteit je website heeft. In mijn geval als SEO specialist hou ik mij nooit bezig met deze getallen. De reden hiervan heeft te maken met hoe Moz net deze cijfers berekend. Een deel van de cijfers hangt af van hoe SEO vriendelijk jouw website gebouwd is en met dat gedeelte ben ik akkoord. Echter een enorm groot deel van de cijfers heeft te maken met je linkstructuur en daarmee ga ik totaal niet akkoord. In mijn ervaring haal je makkelijk een hoge DA en PA met 100den startpagina linkjes te kopen voor jouw website echter is hiervan de SEO waarde vrij laag. Ik ben eerder voorstander van enkele zeer sterke backlinks en enkele verspreide linkjes. Hiermee haal je hoge scores in Google wat je net wilt hebben. Veel van mijn eigen websites hebben een DA en PA onder de 30 en scoren hoog in Google. Kijk naar de vele startpagina’s die een DA en PA hebben van +- 35 en die niet vindbaar zijn in Google. Dit alleen toont aan dat je je echt niet mag blindstaren op DA en PA alleen. Het is wel een goede indicator om zeer snel te achterhalen wat je website ongeveer doet.